Haus des Statistik

The goal of the project was to retrofit the facade through the optimization process to assure maximal visual comfort of the users. Haus des Statistik was built in Berlin in plattenbau technique in the ’60. It has not performed well enough to house modern-day offices and has been abandoned.

Haus des Statistik

Project Year
2018

Location
Berlin

Size
50.000 sqm

Role
Optimization Expert

Summary

A preliminary optimization is performed for the building of Haus des Statistik (HdS), Otto-Braun-Straße 70-72 located in Berlin. The purpose of the multi-objective is to enhance the visual comfort of users of the building. The subject of the analysis is the north-west facade of the building. The optimization focuses on the facade located in between axis number 8 and 25. The preliminary optimisation process was used as a tool for the further design process.

The visual comfort was achieved by simultaneously optimizing Daylight Autonomy and Daylight Glare Probability. A diagram of sunpatch position was used to inform architects on the possibility of general floor arrangement.

Optimization Goals

Minimize the Daylight Glare Probability for the point of the extreme sunlight exposition of the building for the maximal fenestration ratio of the system

Maximize Daylight Autonomy

Variables

Fenestration ratio of the facade facing Alexander Platz is set to 0.50 to 0.95 defined for a centre point of each facade unit

Constants

Fenestration ratio for the opposite facade (facing the courtyard) is set to 0.6 and defined for a center point of each facade unit

The result of the preliminary optimization process was a fenestration ratio of the facade. A fenestration rate that was indicating the most favourable size of the aperture to achieve the best visual comfort.

Fenestration Ratio
Sunpatch position
Powered by WordPress.com.